Lohjan asuntomessualueen tonttihaku alkaa 1.8.

Lohjan 2021 asuntomessualue rakentuu Lohjanjärven rantaan
– tonttihakemuksia otetaan vastaan elokuussa

Valtakunnalliset Asuntomessut järjestetään vuonna 2021 Lohjalla. Asuntomessualue rakentuu Hiidensalmeen, Lohjanjärven rannalle, alle kaksi kilometriä kaupungin keskustasta. Hiidensalmen sijainti on optimaalinen niin Lohjan sisällä kuin Suomen kartallakin. Turku−Helsinki -moottoritielle hurauttaa muutamassa minuutissa, Espooseen alle puolen tunnin ja Helsingin keskustaan vajaassa tunnissa.

– Tonttihakemusten jättöaika on elokuussa, ja ensimmäisiä rakentajavalintoja tehdään jo syyskuussa. Nyt on siis oikea hetki muuttaa asumisen haaveet hyviksi suunnitelmiksi, kannustaa Asuntomessut Lohjalla 2021 -projektipäällikkö Mirka Härkönen.

Messualue Hiidensalmi vastaa tutkitusti suomalaisten toiveisiin

Suomen Asuntomessujen 2018 teettämän tutkimuksen mukaan asuinpaikan valinnassa suomalaisille tärkeimpiä tekijöitä ovat rauhallinen mutta virikkeellinen asuinalue, palveluiden saatavuus ja lähiluonto. Messualue Hiidensalmi vastaa näihin toiveisiin.

– Lohjan keskustan palveluihin on matkaa alle kaksi kilometriä. Kaikki tarvittava kouluista kirjastoon ja kahviloista kaupunginorkesterin tarjontaan on kävelymatkan päässä. Lisäksi messualueelle on suunnitteilla mm. kortteliravintola ja päivittäistavarakauppa. Ja kaiken kruunaa upea Lohjanjärvi, kuvailee messualuetta Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula.

Tonttitarjonta mahdollistaa erilaiset asumisen ratkaisut

Luonnonkauniilla asuntomessualueella on haettavissa 17 pientalotonttia. Lisäksi yksi omarantainen tontti tulee mahdollisesti myöhemmin haettavaksi. Pientalotonttien pinta-alat ovat 509–812 m2 ja rakennusoikeutta niillä on 178–284 m2. Kodin voi tontista riippuen rakentaa joko yhteen tai kahteen kerrokseen. Edullisimmillaan tontin saa omakseen noin 40 000 eurolla. Kaikki tontit on mahdollista myös vuokrata.

Tonttihaussa hakijaa pyydetään nimeämään ensisijaisen tonttitoiveen lisäksi kolme varavaihtoehtoa.

– Kannattaa pohtia kaikkien tonttien tarjoamia mahdollisuuksia avoimin mielin, sillä lähimpänä rantaa sijaitseville tonteille on odotettavissa useita hakijoita. Vaihtoehtoja nimeämällä mahdollisuudet tontin saamiseen luonnollisesti kasvavat, kannustaa Härkönen tulevia rakentajia.

Messualueella on myös kaksi tonttia, jotka mahdollistavat mm. townhouse- ja rivitalorakentamisen. Alueen kerrostalotontit eivät ole mukana tonttihaussa, sillä osa tonteista on löytänyt rakennuttajansa jo aiemmin järjestetyssä kumppanuushaussa. Suunnitteilla olevasta, pientaloista koostuvasta asunto-osuuskunnasta ja sen asukasvalintaprosessista on luvassa lisätietoa syksyllä.

Kuka voi hakea tonttia ja miten rakentajat valitaan?

Tontteja voivat hakea yksityiset henkilöt, talotehtaat ja rakennusalan yritykset. Hakemukset tulee jättää 1.−31. elokuuta 2019. Hakemuksia käsittelevät mm. laaturyhmä ja asuntomessutoimikunta, jotka kokoontuvat syyskuussa. Ryhmissä on edustajia Lohjan kaupungilta ja Suomen Asuntomessuilta.

– Valinta tehdään hakemuksen ja sen liitteenä olevien suunnitelmien perusteella. Laaturyhmä arvioi mm. hankkeiden toteuttamiskelpoisuutta, suunnitelmien laatua, talon sopivuutta kokonaisuuteen ja alueen teemojen huomioimista suunnittelussa, Härkönen listaa.

Rakentamisen aikaiset teemat Lohjan asuntomessualueella ovat järven lumo, hyvä olo, vihreä teko ja yhteiselo. Nämä teemat on avattu tarkemmin mm. rakentamistapaohjeessa, joka ohjaa rakentajan valintoja projektin aikana.

Tonttihakuun saa tukea asuntomessutoimistolta

Asuntomessutoimistoon voi olla yhteydessä, jos haluaa vaikka yhdessä miettiä sopivan tontin valintaa tai messualueen sopivuutta omalle kodille . Halutessaan saa myös sparrausta hakemuksen tekoon. Heinäkuussa tontinhakijaa palvelee päivystyspuhelin, jonka tarkemmat palveluajat löytyvät osoitteesta asuntomessut.fi/lohja

Sunnuntaina 11.8. on luvassa tontti-iltapäivä, jossa kerrataan hakuun liittyviä asioita ja jalkaudutaan messualueelle tutustumaan tontteihin. Ohjelma tarkentuu lähempänä tilaisuutta.

Lisätietoja

Riikka Juva, tiedottaja, Asuntomessut Lohjalla 2021, p. 044 3743 447
Mirka Härkönen, projektipäällikkö, Asuntomessut Lohjalla 2021, p. 050 590 8020

asuntomessut.fi/lohja/tonttihaku

 

 

Share This