Influenssarokotukset Lohjalla 2022

Rokote on tehokas tapa suojautua influenssaa ja sen aiheuttamia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta, vastaan. Ottamalla influenssarokotteen suojaat myös läheisiäsi.

Ensisijaisesti pyydämme varaamaan ajan sähköisesti osoitteesta https://sote.easiointi.fi/fi/web/lohja-te/

Maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut ryhmät:

1. Raskaana olevat naiset
Raskaus heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, mikä lisää odottavan äidin riskiä sairastua vakavaan influenssaan ja sen jälkitauteihin. Äidin sairastuminen influenssaan on riski kohdussa olevalle vauvalle. Raskauden aikainen influenssarokotus on turvallinen sekä äidille että syntymättömälle lapselle. Ainakin raskauden viimeisellä kolmanneksella annettu rokote suojaa lasta merkittävästi kuuden kuukauden ikään asti.

2. Alle 7-vuotiaat lapset
Influenssarokotukset vähentävät merkittävästi lasten lääkärikäyntejä, antibioottihoitoja ja sairaalahoitoja. 6-23 kk ikäisillä rokote annetaan pistoksena, 2-6 –vuotiaat voivat halutessaan valita rokotteeksi nenäsuihkeen.

3. Kaikki 65 vuotta täyttäneet
Influenssa jälkitauteineen on hyväkuntoisillekin ikääntyneille vakava, jopa hengenvaarallinen sairaus. Influenssa voi pahentaa perussairautta, myötävaikuttaa sydäninfarktin ja aivoverenkierron häiriöiden ilmaantumiseen, romahduttaa yleiskunnon sekä vahingoittaa terveyttä pysyvästi.

4. Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
Influenssarokotuksilla voidaan estää pitkäaikaissairauksien pahentumista sekä influenssasta johtuvia sairaala- ja laitoshoitoja, influenssasta johtuvia ennenaikaisia kuolemia, vaikean influenssan ilmaantuvuutta sekä jälkitauteja kuten keuhkokuumetta ja keuhkoputkentulehdusta.

  • Esimerkiksi seuraavia tauteja sairastavan on tärkeää ottaa influenssarokotus:
    Sydänsairaus, kuten sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta, kardiomyopatia, eteisvärinä, läppävika, Marfanin syndrooma. Keuhkosairaus, kuten astma, keuhkoahtaumatauti, keuhkolaajentuma, silikoosi tai asbestoosi. Aineenvaihduntasairaus, kuten diabetes, lisämunuaisen kuoren vajaatoiminta tai hypertyreoosi. Maksan ja munuaisten vajaatoiminta. Neurologinen sairaus tai hermolihastauti, kuten MS-tauti, Parkinsonin tauti, polion jälkitila, myastenia gravis, selkäydinvaurion tai aivohalvauksen jälkitila, epilepsia, Downin syndrooma, CP-vamma. Vastustuskykyä heikentävä tauti, kuten aktiivisessa hoidossa tai seurannassa oleva syöpä, HIV-infektio, perna puuttuu tai ei toimi, elinsiirron, kudossiirron tai kantasolusiirron jälkitila, synnynnäinen immuunipuutostila. Vastustuskykyä heikentävä hoito, kuten pitkäaikainen suuriannoksinen kortisonihoito, solunsalpaajahoito, sädehoito, biologiset lääkkeet.

5. Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
Influenssavirus leviää helposti varuskuntaoloissa. Terveidenkin aikuisten influenssa voi olla rajuoireinen ja toipuminen voi viedä aikaa. Fyysinen rasitus influenssan aikana voi aiheuttaa jälkitautina sydänlihastulehduksen. Jos palvelukseen astuva ei ole saanut influenssarokotusta syksyn aikana, hänelle tarjotaan rokotusta, kun hän astuu palvelukseen.

6.
Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
Terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten influenssarokotukset ehkäisevät influenssaa, sen aiheuttamia jälkitauteja ja kuolemia. Lisäksi ne vähentävät influenssan leviämistä. Rokotuksilla suojataan myös henkilöstöä itseään. Influenssarokotukset ovat osa lakisääteistä tartuntatautien torjuntaa ja potilasturvallisuutta.

7.
Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiri
Voimakkaasti immuunipuutteiselle tai muuten vakavasti sairaalle henkilölle influenssarokote ei tuota yhtä hyvää suojaa kuin terveille henkilöille. Sama koskee myös pitkäaikaissairaita ja huonokuntoisia vanhuksia sekä raskaana olevia. Alle kuuden kuukauden ikäisten lasten riski sairastua vakavasti on suurentunut, mutta tämän ikäisiä lapsia ei voida rokottaa. Myös sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvien sekä iäkkäiden joukossa voi olla henkilöitä, joille influenssarokotetta ei voida antaa.

Rokote ehkäisee influenssatartuntoja, joten rokottaminen suojaa rokotetun lisäksi hänen perheenjäseniään ja muita läheisiään. Henkilön ei tarvitse todistaa esimerkiksi lääkärintodistuksella, että hän kuuluu edellä mainittujen ryhmien lähipiiriin. Henkilön omaan kertomaan luotetaan.

Aikataulut ja ajanvaraus

Influenssarokotukset on aloitettu laitoshoidon potilaille, tehostetun asumispalvelun asukkaille sekä säännöllisen kotihoidon asiakkaille.

Neuvoloissa kausi-influenssarokotuksia tarjotaan loka-marraskuusta 2022 alkaen

  • raskaana oleville ja heidän puolisoilleen
  • alle 6 kk ikäisten lasten vanhemmille
  • 6 kk – 6 v. ikäisille lapsille
  • yli 2- vuotiaat saavat rokotteen nenäsumutteena

Influenssarokotukset toteutetaan ajanvarauksella. Rokotteen saa myös normaalien neuvolakäyntien yhteydessä ja avoneuvolasta. Kysy lisää ja varaa aika omalta terveydenhoitajaltasi.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa rokotukset on aloitettu. Rokotus tapahtuu Rokotusyksikössä.

Rokottaminen ajanvarauksella on auki Rokotusyksikköön.
Ensisijaisesti pyydämme varaamaan ajan sähköisesti osoitteesta https://sote.easiointi.fi/fi/web/lohja-te/  ja toissijaisesti puhelimitse omalta terveysasemalta. Puhelimitse tehtävissä yhteydenotoissa takaisinsoitossa voi mennä muutamia arkipäiviä. Rokotusyksikön osoite on Nummentie 6, käynti Nummentien puolelta. Pusulan, Sammatin ja Karjalohjan terveysasemilla rokotukset alkavat marraskuussa.

Rokotevalmiste

Pistettävä rokote on Vaxigriptetra. Rokote sisältää kahden eri A-influenssan ja kahden eri B-influenssaviruksen pintarakenteita.
Nenäsumute-rokote on Fluenztetra. Rokote eroaa pistettävästä influenssarokotteesta siten, että siinä on eläviä heikennettyjä viruksia. Viruskannat ovat samat kuin pistettävässä rokotteessa.

Haittavaikutukset

Tavallisimmat influenssarokotusten haittavaikutukset ovat kipu, turvotus, punoitus ja kuumotus pistospaikassa. Rokotuksen jälkeen voi ilmetä lievää sairaudentunnetta, lihas- ja nivelsärkyjä, yleisoireita, kuten lämmönnousua, kuumetta, ärtyneisyyttä, huonovointisuutta ja päänsärkyä. Pikkulapsilla esiintyy yleisesti myös ihoreaktioita. Hyvin harvoin on raportoitu niveltulehduksia, ohimenevää verihiutaleiden laskua tai neurologisia haittoja. Vakavat haittavaikutukset kuten vakava allerginen reaktio, anafylaksia, ovat hyvin harvinaisia. Rokotuspisteissä on varauduttu anafylaksian hoitoon. Tavallisimmat nenäsumuterokotteen haittavaikutukset ovat nenän tukkoisuus ja voimakas nuha.

Omakustanteiset rokotteet

Maksuttoman rokotteen piiriin kuulumattomat saavat reseptin influenssarokotetta varten omalta terveysasemalta. Samalla voi varata ajan rokotukseen. Rokotteen hinta on noin 17 euroa. Käynti on maksuton.

Lisätietoja Influenssarokote – Infektiotaudit ja rokotukset – THL

Share This