Ke 14.00 -3 °C, Melko pilvistä, ja poutaa, sw 5 m/s.
To 14.00 +1 °C, Pilvistä, mahdollisesti vähäistä lumisadetta, sw 5 m/s.
Pe 14.00 -1 °C, Melkein selkeää ja poutaa, nw 3 m/s.
Onsdag 21.03.2018
Du är här:  INVÅNARE / Hälsovårdsservice / Hälsostationer / Förnyande av recept

INVÅNARE

Förnyande av recept

Vi förnyar i regel bara recept för patienter som på grund av sin sjukdom vårdas på en hälsostation. Recept som skrivits ut på hälsostationerna kan förnyas med ett samtal till numret 019 369 3699. Recepttelefonen är öppen mån–tor kl. 8–16, fre kl. 8-14. Begäran om förnyelse kan också lämnas in på ett apotek.

Att förnya ett recept kräver att läkaren tar vårdansvar, kontrollerar hur olika mediciner passar ihop och följer upp vårdsäkerheten och målen för vården i tillräcklig grad. Diskutera med läkaren om medicineringen, målen för vården och uppföljningen. Läkaren skriver ut recepten i elektroniskt format och patienten kan studera sina recept i webbtjänsten kanta.fi.

Om en medicin har skrivits ut på ett sjukhus eller av en privatläkare, kan läkaren inte förnya receptet utan tillräckliga uppgifter om uppföljningen av sjukdomen i fråga och om alla de mediciner ni använder.

Om en medicin inte passar er eller ni har något annat att berätta, kan ni bifoga ett meddelande till receptet eller beställa telefon- eller mottagningstid hos läkaren.

Läkaren fattar beslut om förnyande.

Receptet skickas till apoteket i elektronisk form inom 8 dygn från att ni har begärt förnyande.

Det är bra att alltid ta med sig en aktuell förteckning över läkemedel till mottagningen.

Det är skäl att samla förnyande av recept hos den behandlande läkaren, gärna i samband med årskontroller.

Det är värt att be om recept för ett år framåt på mediciner som ni tar regelbundet, framför allt om medicineringen är invand och leder till önskat resultat.

Fastän patientanvisningen på papper skulle förkomma blir receptet kvar i det elektroniska receptcentret, och ni kan hämta ut medicinen på apoteket under hela giltighetstiden.

Se i god tid till att medicinerna räcker och lämna in recepten för förnyande minst en vecka innan medicinerna tar slut. 

Du är här:  INVÅNARE / Hälsovårdsservice / Hälsostationer / Förnyande av recept
Upp