Ma 14.00 -3 °C, Pilvistä, ja poutaa, w 1 m/s.
Ti 14.00 -4 °C, Melko pilvistä, ja poutaa, s 2 m/s.
Ke 14.00 +0 °C, Pilvistä, ja poutaa, w 2 m/s.
Maanantai 16.01.2017
Nimipäivää viettävät tänään
Ilmari, Ilmo
Olet tässä:  Kaupunki / Kaupunkitietoa / Omenakaupunki

Kaupunki

Milloin, miten ja missä omena ja Lohja kohtasivat toisensa?

Kaikki alkoi 1530-luvulla Suitian kartanossa, Siuntiossa, kun kartanon isäntä, Etelä-Suomen laamanni Erik Fleming tuotti Tallinnasta omenapuun taimia rakkaaseen puutarhaansa.

Siuntion toinen mahtikartano oli Sjundby, jota hallitsivat Tottit, Henrik ja hänen vaimosa Sigrid Vaasa - Ruotsin kuninkaantytär. Näiden kahden mahtisuvun välillä oli ollut aina kovaa kilpailua. Kun Suitiassa alettiin popsia oman puutarhan omenia, piti omenapuita saada kiireen vilkkaan myös Sjundbyn puutarhaan. Ja näin tapahtuikin.

Tottit hallitsivat myös silloisen Lohjan merkittävintä suurtilaa, Kirkniemen kartanoa, jonka lähiympäristö oli selvästi soveliaampi omenan kasvatukselle kuin Sjundbyn jyrkkä ja paahteinen rinnemaa. Eipä aikaakaan kun kartanon puutarhurit istuttivat tohkeissaan omenapuun toisensa jälkeen Kirkniemen kalkkipitoiseen ja multavaan maaperään.

Ja kun omenoilla herkuttelu alkoi Kirkniemessä, olivat Lohjan muut suurkartanot tietenkin moisesta kateellisia. Omenapuita piti heidänkin saada, Laakspohjan kartano etunenässä.

Puita istutettiin kovalla tohinalla ympäri Lohjaa ja jo kirkkoherran Iso-Pappilassakin mittailtiin sopivaa omenapuutarhan paikkaa. Kirkon valistustyö sai nyt hetkeksi väistyä tärkeiden omenapuuistutuksien tieltä.

Varakkaat rusthollarit eivät kauaa katselleet vierestä kartanoiden istutusintoa vaan lähtivät kiireesti hekin omenapuiden hakureissuun.

Sitten havahtui vuorostaan Lohjan rahvas. Nämä herkkupuut piti ehdottomasti saada tuottamaan satoaan omien torppiensa nurkille, runsaslukuisten kersakatraidensa iloksi. Piirakoita leivottiin, reseptejä vaihdettiin, siiderin tekoa opeteltiin ja kakarat juoksivat omenavarkaissa selkäsaunankin uhalla.
 
Näin omenapuista oli tullut vähitellen luonnollinen osa lohjalaista elämänmuotoa, jolla on kuninkaalliset juuret.
Oli syntynyt Omenakaupunki.


Tervetuloa Lohjalle,
tuhansien omenapuiden kaupunkiin!


Olet tässä:  Kaupunki / Kaupunkitietoa / Omenakaupunki
Sivun alkuun