Su 14.00 +2 °C, Melkein selkeää ja poutaa, w 6 m/s.
Ma 14.00 +1 °C, Puolipilvistä, mahdollisesti vähäistä lumisadetta, w 4 m/s.
Ti 14.00 -2 °C, Pilvistä, mahdollisesti vähäistä lumisadetta, n 4 m/s.
Söndag 18.03.2018
Du är här:  STADEN / Stadsinfo / Äppelstaden

STADEN

När, hur och var möttes äpplet och Lojo?

Allting började på 1530-talet på Svidja slott i Sjundeå, då slottsherren och lagmannen i Södra Finland, Erik Fleming, importerade äppelträdsplantor från Tallinn till sin kära trädgård.

Den andra stora herrgården i Sjundeå, Sjundby slott, där Totts, Henrik och hans hustru Sigrid Vasa – kungadottern från Sverige – regerade. Konkurrensen hade alltid varit hård mellan de två ätterna. Då man på Svidja började äta äppel från den egna rädgården måste man i all hast skaffa äppelträd också till trädgården på Sjundby. Så skedde också.

Släkten Tott härskade också över det på den tiden viktigaste storgodset i Lojo, Gerknäs gård, där omgivningen lämpade sig betydligt bättre för äppelodling än de branta magra markerna kring Sjundby. Det dröjde inte heller länge innan trädgårdsmästarna på herrgården ivrigt planterade det ena äppelträdet efter det andra i den kalkhaltiga och bördiga jordmånen på Gerknäs.

Och då man njöt av äppelträdens frukter på Gerknäs var avundsjukan naturligtvis stor på de andra storgodsen i Lojo. Också de måste, med Laxpojo gård i spetsen, få äppelträd.

Det planterades träd med stor iver runt om i Lojo och till och med på kyrkoherdens gods Iso-Pappila mätte man upp en lämplig plats för äppelgården. Kyrkans upplysningsarbete fick nu vika en stund för det viktiga planteringsarbetet.

De förmögna rusthållarna beskådade inte länge planteringsivern på herrgårdarna utan gav sig hastigt iväg för att skaffa äppelträd de också.

Sedan vaknade allmogen i sin tur upp. De här delikatessträden måste absolut fås att ge skörd vid de egna torpens knutar, till glädje för de talrika barnaskarorna. Man bakade pajer, bytte recept och ungarna sprang omkring och knyckte äppel också under hot om stryk.

På det sättet har äppelträden, med sina kungliga anor, så småningom blivit en naturlig del av livsformen i Lojo. Äppelstaden hade uppstått.

Välkommen till Lojo, de tusen äppelträdens stad!

Kontaktinformation

STADSHUSET MONKOLA
PB 71
08101 LOJO

Besöksadress
Karstuvägen 4
08100 LOJO

Växeln (019) 3690

Kundservicecentret
019 369 4300, 369 4255
fax 019 369 1326
asiakaspalvelukeskus(a)lohja.fi

Öppet
må - to 8–16
fr 8–15

Du är här:  STADEN / Stadsinfo / Äppelstaden
Upp