Ke 14.00 -6 °C, Pilvistä, ja poutaa, se 6 m/s.
To 14.00 -2 °C, Pilvistä, ajoittaista lumisadetta, e 2 m/s.
Pe 14.00 -1 °C, Pilvistä, mahdollisesti vähäistä lumisadetta, e 3 m/s.
Onsdag 17.01.2018
Du är här:  STADEN / Stadsinfo / Äppelstaden / Äppelrecept

STADEN

Recept på härlig äppelpaj

Botten

150 g smör
1 dl socker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Rör samman det rumstempererade smöret och sockret, men vispa det inte till skum. Blanda bakpulvret i mjölet och häll i smör-sockerblandningen. Rör samman smeten. Degen blir ganska styv och lite smulig. Klappa den färdiga degen på plats i pajformen.

Fyllning

1 burk mjölkkvarg
2 dl vispgrädde
1 dl socker

Häll grädden och kvargen i en skål och blanda ordentligt, men vispa alltså inte. Lägg till sockret. Häll fyllningen över degen i formen.

Riv därefter två sura äpplen och strö över fyllningen. Stör slutligen lite kanelsocker över äppelskiktet.

Lägg pajen i 175-gradig ugn för 35–40 minuter.

Låt svalna och njut sedan av delikatessen!


Oslagbar äppelpaj med lock

Apple Pie – mycket fyllning, lite deg

Fyllning

ca 1 kg sura äpplen
1 ¾ dl syltsocker
1 tsk kanel
1 kryddmått muskot
en nypa salt
2 msk vetemjöl
2 msk smör

Deg

4 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk socker
150 g kallt smör

Över

grädde
socker

Gör fyllningen först. Skala äpplena och gröp ur fröhuset. Skär äpplena i tunna skivor.
Blanda socker, kanel, muskot, salt och mjöl. Strö blandningen jämnt bland äppelskivorna.
Laga därefter degen. Mät upp de torra ingredienserna i en skål och lägg till smöret i ärtstora bitar. Smula blandningen med fingrarna eller i en mixer.
Häll i kallt vatten och blanda snabbt till en deg. Rulla in i plastfilm och lägg i kylskåpet för en halv timme.
Dela degen i två delar och rulla till bollar. Rulla den ena biten i vetemjölet och kavla mellan två bakplåtspapper till en tunn rund platta, som täcker botten och kanterna på formen (diameter 23–24 cm). Kavla ut den andra biten till lock över pajen.
Lyft äppelskivorna i en hög i mitten av formen och bred smöret över. Pensla kanterna med vatten, täck pajen med deglocket och nyp ihop kanterna.
Pensla ytan med grädde och strö över lite socker. Stick hål med en gaffel eller skär små hål för ångan.
Lägg pajen i nedre delen av 200-gradig ugn för 15 minuter. Sänk värmen och grädda i 175 grader ungefär 45 minuter.

Låt svalna något före serveringen. Den varma pajen kan avnjutas med vaniljglass. Om pajen är kall, lägg en liten klick vispgrädde på och njutningen är fullkomlig.


Du är här:  STADEN / Stadsinfo / Äppelstaden / Äppelrecept
Upp