Su 14.00 +2 °C, Puolipilvistä ja poutaa, w 6 m/s.
Ma 14.00 +2 °C, Pilvistä, mahdollisesti vähäistä lumisadetta, w 5 m/s.
Ti 14.00 -2 °C, Puolipilvistä, mahdollisesti vähäistä lumisadetta, n 6 m/s.
Sunnuntai 18.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Edvard, Eetu
Olet tässä:  Asukas / Ympäristö ja luonto / Luonto / Retkeily ja ulkoilu / Liessaaren luonto- ja hyvinvointipolku

Asukas

Liessaaren luonto- ja
hyvinvointipolku

Hyvinvointia luonnosta

Liessaaressa kulkevalla parin kilometrin pituisella reitillä perinteinen luontotietoa tarjoava luontopolku yhdistyy elämykselliseen, ulkoilijoiden hyvinvointia edistävään terveysluontopolkuun. Liessaareen toteutettu Luonnontie-terveysluontopolku on Lohjan ensimmäinen, ja koko Suomessakin se on aivan uudenlainen tapa tukea ulkoilijoita luonnon terveyttä edistävien vaikutusten löytämisessä. Tutkimusten mukaan luonnon hyvinvointivaikutukset ovat moninaisia, ja jo lyhytaikainen oleskelu luonnossa edistää terveyttä monin tavoin. Liessaaren kaunis luonto Lohjanjärven rannalla tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden paitsi liikkumiseen myös hiljentymiseen, rauhoittumiseen ja lepoon. Toivotammekin saaressa ulkoileville virkistävää ja rentouttavaa luontoretkeä!

Saaressa kulkevan reitin varrella on kahdenlaisia rasteja: terveysluontopolun toiminnalliset rastit opastavat ulkoilijoita hyödyntämään luonnon voimavaroja oman terveyden edistämiseen, kun taas perinteisen luontopolun rastit tarjoavat tietoa Liessaaren luonnosta. Luontotietorastit (16 kpl) näkyvät maastossa numeroituina tolppina, joiden tekstit ovat luettavissa internet-sovelluksella tai PDF-tiedostona saatavilla olevasta luontopolkuoppaasta. Luonnontie-terveysluontopolun rastit (14 kpl) ovat maastossa puisina pylväinä, joiden tekstit ovat luettavissa ainoastaan rastikohteissa, sillä ne on tarkoitettu koettaviksi paikan päällä – Liessaaren luonnon ympäröimänä.

Luonto- ja hyvinvointipolku alkaa Liessaaren uimarannalta, kiertää noin 2,4 kilometriä saaren rehevässä lehtoisessa maastossa ja palaa lopuksi takaisin uimarannalle. Reitti on merkitty maastoon puihin kiinnitetyillä Luonnontie-merkeillä sekä puisilla nuoliopasteilla. Vaikeakulkuisimman kallioalueen ohittavan oikopolun ansiosta kierroksen pystyy tekemään myös lastenrattaiden kanssa. Kuivana kesäaikana polulla voi kulkea ulkoilujalkineissa, mutta sateen jälkeen on syytä varoa liukkaita juuria ja kallioita. Luonto- ja hyvinvointipolun rauhalliseen kiertämiseen ja rasteihin tutustumiseen kannattaa varata aikaa noin kaksi tuntia. Reitin lounaiskulmasta lähtee lisäksi 1,3 kilometriä pitkä polku Liessaaren laavulle ja nuotiopaikalle.

Haikarinniemen kärjessä ennen Liessaaren siltaa on autoille tarkoitettu parkkipaikka, josta pääsee kävellen siltaa pitkin uimarannalle ja luontopolulle. Polkupyörällä voi ajaa sillan yli uimarannan pyörätelineille.

Julkaisut

Makkonen A. & Ranta L. (toim.) 2017. Hyvinvointia pitkin polkua – Liessaaren luonto- ja hyvinvointipolku. Laurea-ammattikorkeakoulu.

Linkit

Luontopolkuoppaan Internet-sovellus

Luontopolkuopas (pdf)

Kartta alueesta

Julkaisut

Hyvinvointia pitkin polkua

Yhteystiedot

Kaupunkikehitys
Ympäristönsuojelu

PL 71
08101 LOHJA

Käyntiosoite
Karstuntie 4,
08100 LOHJA

Asiointi kaupungintalo Monkolan asiakaspalvelukeskuksen kautta. Tapaamisaika varattava etukäteen suoraan halutun henkilön kanssa. Lista henkilöstöstä.

Vaihde *019 3690
Faksi 019 369 4406

Sähköpostiosoite
ymparistonsuojelu(a)lohja.fi
etunimi.sukunimi(a)lohja.fi

Avoinna
ma-to 8-16,
pe ja aattopäivät 8-15

Olet tässä:  Asukas / Ympäristö ja luonto / Luonto / Retkeily ja ulkoilu / Liessaaren luonto- ja hyvinvointipolku
Sivun alkuun